Travelo Travelo

Natuur

Noorderlicht

Kijk de IJslandse weergoden lief aan.

Noorderlicht IJsland

In IJsland op zoek naar het noorderlicht

Zekerheid krijg je nooit, maar naar IJsland reizen voor het noorderlicht is geen gek idee. Hier aan de rand van de poolcirkel is de kans op aurora borealis relatief groot. De toverwoorden? Geduld en geluk.

Het begint op de zon

Het kan stormen op de zon. Grote gaswolken met geladen deeltjes schieten dan met soms wel een miljoen kilometer per uur de ruimte in. Zulke zonnewinden reizen bijna 150 miljoen kilometer en bereiken dan de aarde. Daar wacht het magnetisch veld van onze planeet de geladen deeltjes op, weert ze af en duwt de zonnewind richting de noord- en zuidpool. Daar, tussen 80 en 300 kilometer hoogte, botsen de geladen deeltjes van de zonnewind met atomen in onze atmosfeer. En dat leidt tot neon-achtig gekleurde gordijnen die in de lucht rond het poolgebied blijven hangen. De groene, paarse, roze en soms witte vegen en slierten, zoals wij die ‘s nachts kunnen zien, noemen we het noorderlicht, aurora borealis. Het noorderlicht is dus wat overblijft als een zonnewind botst met onze atmosfeer.

Vanwege het magnetisch veld van de aarde dat op de noord- en zuidpool het sterkste is, zijn de kleuren alleen in de poolgebieden te zien. En, belangrijk, als het donker is. Overdag zijn de poollichten met onze ogen namelijk niet zichtbaar. Wat is dan de beste plek om het noorderlicht op IJsland te zien?

Kijk de IJslandse weergoden lief aan

Het noorderlicht in IJsland is geen enorme zeldzaamheid. IJsland ligt op de rand van de poolcirkel, en dat betekent: overal kun je het noorderlicht wel zien - als het er is. Zelfs in de hoofdstad Reykjavik. Maar wanneer dat is, blijft moeilijk voorspelbaar. Toch zijn er apps die zich aan een voorspelling wagen en de verwachting laten zien. Het hangt af van de activiteit van de zon. Spuwt de zon gaswolken uit en worden ze in de richting van de aarde geslingerd? Essentieel. Het moet onbewolkt zijn, anders zijn door het grijze wolkendek de groene gordijnen niet te zien. Ook belangrijk, maar dat is op IJsland niet het grootste probleem, het helpt als de omgeving donker is.

Nu ja, zoek maar een locatie uit. Een open vlakte, de top van een berg, de Blue Lagoon, een gletsjer, IJsland heeft genoeg fraaie plekken om het poollicht te zien. En wat is dan de beste tijd? Je moet buiten zijn tussen 21:00 uur en 01:00 uur ‘s nachts. Experts noemen oktober tot maart als beste periode. Toch komt het ook voor dat het noorderlicht de IJslandse lucht siert in september en april (maar in augustus en mei is de kans toch echt nihil). En dan nog, geluk speelt ook een grote rol. Een vakantie naar IJsland is geen garantie voor het zien van noorderlicht. De felheid van de kleuren is ook afwachten. Geduld is ook belangrijk, soms kan het uren duren voordat iets verschijnt. Soms laat slechts een schim zich zien, een andere keer is de show groots. En hoe lang de lucht dan groen blijft? Valt niet met zekerheid te zeggen. Kan uren duren, maar ook enkele minuten. Kijk de IJslandse weergoden lief aan, en hoop dat ze in een goede bui zijn.

Travelo gebruikt cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Doorgaan

Choose your country