Travelo Travelo

Natuur

Blue Lagoon

Groen relaxen tussen de zwarte lavarotsen.

Blue Lagoon IJsland

Hoe IJsland duurzaam ontspant in de Blue Lagoon

Omringd door gestold lava is het pas echt ontspannen. Dat klinkt ongeloofwaardig, tot een bezoek aan de Blue Lagoon in het zuidwesten van IJsland. Daar ligt tussen de zwarte lavarotsen een geothermische poel met, naar verluidt, helende krachten. De IJslanders bouwden er begin jaren negentig een spa omheen.

Blue Lagoon lavarotsen
De Blue Lagoon in de buurt van Reykjavik.

Helende mineralen, luxe spa

Het resort van Blue Lagoon geeft de indruk dat je door een ruimtestation op een andere planeet loopt. Tussen de zwarte rotsen en het lichtblauwe water is in begin jaren negentig een complex gebouwd in minimalistisch design van hout en steen, dat zo lijkt over te gaan in de natuur buiten, precies zoals de architecten het bedoelden. Het is een spa, ja, maar niet de eerste de beste. Het water is gezond, ontdekten de onderzoekers jaren geleden. Ideaal om een rustoord omheen te bouwen, vonden ondernemers. Gasten kopen een dagkaart voor het warme buitenbad (met bar), de spa en lounge, of boeken een van de fraaie hotelkamers met uitzicht op de baden.

Vanuit de hotelkamers is een onwerkelijk tafereel te zien. Tussen zwart en groen lavagesteente stijgt stoom op uit het, zoals het soms wel lijkt, wit uitgeslagen bad. Hoe het die kleur krijgt? Het water (70% zeewater, 30% bronwater) zit vol siliconen, algen en mineralen. En die zijn - wetenschappelijk bewezen - goed voor het lichaam en de huid. De Blue Lagoon begon een onderzoekslab en maakt nu zalfjes, cremes en scrubs van de geneeskrachtige stoffen. Naast de poel staat een tonnetje met siliconenzalf klaar, voor een maskertje terwijl je ronddrijft. Hier laat je - zoals de Blue Lagoon het zelf zegt - de drukte van de moderne wereld even achter om te ontspannen en op te laden. Maar waar komen die warmte en die natuurlijke substanties in het water eigenlijk precies vandaan?

Blue Lagoon architectuur
De spa van de Blue Lagoon is zo ontworpen dat het opgaat in de omgeving.

Warmte diep uit de aarde

In 1976 voltooiden de IJslanders de bouw van de geothermische energiecentrale Svartsengi, op zo’n 50 kilometer van Reykjavik. Geothermische energie is een onuitputtelijke bron van energie, opgewekt uit aardwarmte. IJsland, een vulkaaneiland, ontstaan door opgeborreld lava, heeft genoeg van die warmte in de grond.

Twee kilometer onder de grond borrelt een mix van oceaan- en bronwater op tot een temperatuur van 240 graden celsius. De centrale pompt dat water omhoog en verwarmt er huizen mee of zet het om naar elektriciteit. Op meerdere plekken in IJsland staan zulke duurzame centrales, het is de voornaamste energiebron van het land.

En die poel met water dan? Die vormde zich door de jaren heen vlak naast de centrale. Het kokendhete water steeg op in de grond, pikte onderweg de siliconen, algen en mineralen op en bleef boven de grond, tegen die tijd afgekoeld tot zo’n 37-39 graden, liggen. In de jaren tachtig dreven de eerste IJslanders er al in rond. Inmiddels staat het water bekend als de Blue Lagoon.

Blue Lagoon energiecentrale Svartsengi
Het water dat de Svartsengi-centrale omhoog pompt blijft in poeltjes liggen in de omgeving, de Blue Lagoon.

Zeldzaam, dus populair

In 2012, en dan kijken ze even over het noorderlicht heen, plaatste National Geographic de Blue Lagoon in een rijtje van ‘wereldwonderen, de gaafste plekken op aarde.’ Terecht, want dit is een zeldzame plek. En ja, zeldzaamheid trekt veel bezoekers. Jaarlijks krijgt het rustoord meer dan een miljoen gasten. Vanaf 37 euro hebben ze toegang tot de hoofdattractie: het warme geothermische bad. De Blue Lagoon is een van de meest bezochte plekken op IJsland. De hele wereld dobbert rond in het stomende water, je hebt Google Translate nodig om iedereen te verstaan. Vanuit allerlei delen in de wereld komen toeristen naar IJsland om zich in dit zeldzame water te laten onderdompelen.

Travelo gebruikt cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Doorgaan

Choose your country