Travelo Travelo

Natuur

Taganga

(11)

Met de zonsondergang van een ansichtkaart.

Taganga Colombia

Taganga, Colombia is relaxed en kleurrijk

Deze baai verandert van kleur. Niet alleen door het regen- en droogteseizoen (van groen naar bruin), ook zeker door de maatschappelijke ontwikkeling die het dorpje Taganga doormaakte. Begin deze eeuw gooiden toeristen massaal hun backpacks neer in dit vissersdorpje. Op iedere hoek van de straat openden nieuwe hostels en restaurantjes. Zeggen dat het de ziel uit het dorp zoog, gaat wat ver. Maar met de stroom reizigers kwam de criminaliteit, na zonsondergang was het dorpje van de dieven. Die nare sfeer trok de laatste jaren gestaag weg. Nu balanceert Taganga zorgvuldig op de kenmerken van een relaxte backpackersbestemming en authentiek, Colombiaans vissersdorpje.

In het ‘kommetje’ dat de uitlopers van de bergen van de Sierra Nevada en de Caraïbische Zee vormen, bivakkeren de ruim 5.000 inwoners van Taganga. Ze leven van visserij en toerisme. Hun bootjes dobberen op zee, goed te zien vanaf de (dak)terrassen van de hostels. De baai en het stadje (ontstaan in 1525) bieden rust, iets wat het nabijgelegen, grotere Santa Marta niet kan. Een van de redenen dat jonge reizigers het busritje vanaf Santa Marta wagen. Want hier ligt een verscholen duikparadijs, een gemoedelijk dorpje waar muurschilderingen de straat opfleuren, waar iedere avond de zon ondergaat als op een ansichtkaart, met Parque Tayrona en de Sierra Nevada als achtertuin.

Een droomachtertuin en duikparadijs

Voor backpackers die de drukte zat zijn, is Taganga ideaal. Waar het in de baai van Santa Marta broeit, is het een dal verder heerlijk rustig. En dat is fijn, want na de fysieke inspanning die het noorden van Colombia biedt, zijn ontspannen hostels en relaxte stranden zeer welkom. Taganga heeft een droomachtertuin - met Parque Tayrona en de Sierra Nevada - die best uitputtend kan zijn. Denk aan junglehikes naar bountystranden en een meerdaagse bergwandeling naar een verlaten stad, waar apen en vogels loeren naar voorbijgangers.

Minstens zo indrukwekkend is de oceaan. Aan de lijst exotische vissen, sponsen en waterwezens lijkt geen eind te komen. Duikers opgelet. Aan de Caraïbische kust van Colombia is het goedkoop en prettig de sport te leren. 

’s Avonds terug in Taganga wachten comfortabele hostels en goed eten, alles om op te laden voor de volgende dag, terwijl de lucht met ondergaande zon langzaam verandert in een ansichtkaart.

Helderblauwe lucht in onze winter

Vanaf Santa Marta ligt die ansichtkaart slechts een vijftien minuten durend busritje verderop. Kost niks, en in een mum van tijd maakt de drukke stad plaats voor het rustieke vissersplaatsje Taganga. Taxi nemen kan uiteraard ook, kost wel iets meer pesos. Santa Marta heeft een internationale luchthaven, Simon Bolivar International Airport, maar er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland. Een overstap via hoofdstad Bogota is noodzakelijk.

Hoe mooi die ansichtkaart wordt, hangt wel af van de reistijd. Van mei tot en met november is de kans op een bewolkte zonsondergang groter dan in de overige maanden van het jaar. Die periode staat bekend als het regenseizoen. Het is aan te raden Taganga te bezoeken in de maanden januari, februari of maart. Dan is het droogteseizoen. Valt er haast geen druppel regen. In Nederland is het winter, in Taganga liggen ze aan zee onder een helderblauwe lucht.

Geen zorgen om de temperatuur: Taganga ligt niet ver van de evenaar dus de temperatuur schommelt niet veel. Gemiddeld is het tussen de 25 en 30 graden, terwijl de minumum temperatuur niet onder de 20 komt. Sneeuw staat niet op de ansichtkaarten van Taganga - oke, misschien op de achtergrond een beetje, door de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada.

Travelo gebruikt cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Doorgaan

Choose your country