Travelo Travelo

Natuur

Palomino

(10)

Een smal, langgerekt paradijs.

Palomino Colombia

De mix van Palomino

En plots is de weg kaarsrecht. Even wennen als de bus na ruim anderhalf uur bochten door de uitlopers van de Sierra Nevada de Santa Marta met flinke vaart Palomino nadert. De heuvels en bergen lijken verdwenen, links en rechts van het asfalt is het vlak. Aan de rand van de weg verschijnen in rap tempo steeds meer kraampjes, waarvan de geroeste golfplaten op het dak met losse bakstenen op hun plek worden gehouden. Karakteristiek voor het drukke leven langs de autoweg in Colombia. Maar het moment dat de taxi of het busje een onverharde zijweg inslaat richting zee, verdwijnt de drukte - en komt een paradijselijk strand iets dichterbij.

Palomino is een klein vissersdorpje in het noorden van Colombia aan de Caraïbische kust. Geen hoge gebouwen, geen pinautomaten, geen overdreven luxe. Wel aardig wat hostels, een gemoedelijke sfeer en behoorlijk wat backpackers. De locals leven van kleinschalige landbouw, veeteelt, visserij en toerisme. Vanaf de drukke autoweg die het dorpje in tweeen snijdt, oogt Palomino misschien niet heel aantrekkelijk. Toch komen hier veel toeristen op af, voornamelijk vanwege het rustgevende strand dat enkele honderden meters verderop ligt.

Daar is geen auto meer te horen. Daar staan slanke palmen te dansen in de wind, turend in de verte over de lichtblauwe zee. In de verte lonken de bergtoppen met eeuwige sneeuw van de Sierra Nevada. Op het smalle, langgerekte zandstrand komt zelfs de grootste zenuwpees tot rust. Anders doen de relaxte (en soms luxe) hostels in de buurt het werk wel. Rijst, groente en verse vis staat vaak bovenaan het menu in deze regio. En terecht, de vissen springen nog net niet rechtstreeks vanaf de zee de borden op.

In deze relatief onontdekte streek verjoegen Spaanse kolonisten in de 15e en 16e eeuw de indianenstammen die hier leefden. De komst van de Spanjaarden eeuwen terug is de oorzaak van de mensenmix die nu aanwezig is in Palomino. Traditionele indianen, Afro-Colombianen, gemiddelde Colombianen kleuren het gebied. In Palomino komen ze allemaal bij elkaar, wat een vrolijke mix van culturen oplevert.

Relaxen, ‘tubing’ en surfen

Laat geen misverstand bestaan: Palomino is niet alleen een rustoord. Dagenlang onder ritselende palmen een boek lezen is heerlijk. Maar mocht dat nou de drang naar avontuur aanwakkeren, zijn er mogelijkheden genoeg.

Jezelf in een opblaasband twee tot drie uur lang laten meevoeren op de Palomino-rivier door de jungle van de Sierra Nevada, klinkt niet verkeerd toch? ‘Tubing’ heet dat. Het is net zo indrukwekkend als het klinkt. Weinig bezoekende backpackers deden het niet.

Een aanzienlijk deel van de toeristen bezoekt de stranden van het kleine visserdorpje vanwege de golven. Die zijn ideaal om te leren surfen. Mede daardoor hangt er op en rond het strand van Palomino een relaxte surfsfeer. Zonder board het water in kan uiteraard ook, let dan wel een beetje op de verradelijke stroming.

Niet zo’n waterheld? Misschien klinkt paardrijden op het strand beter. Anders zijn er genoeg andere (meerdaagse) dagtrips landinwaarts te boeken naar de rijke natuur van Parque Tayrona, Minca, Ciudad Perdida en Punta Gallinas in de woestijn. Palomino is daarvoor een ideale, relaxte uitvalsbasis.

Februari of maart? Bus in, bus uit, strand op

Palomino ligt 70 km ten oosten van Santa Marta en 90 km ten westen van Riohacha. Vanaf Santa Marta - dat een internationaal vliegveld heeft - is het een uur en 45 minuten met de bus en ruim een uur met de taxi. Let wel op het prijsverschil; de bus is stukken goedkoper. Ingewikkeld is het niet: stap in richting Riohacha, stap uit bij halte Palomino, check in bij het hostel, ren richting het strand en plof neer onder een palmboom.

De beste periode (dat te doen is) is tussen februari en mei. Dan schijnt relatief het meest de zon. Het is dan droogteseizoen. Een bezoek in het regenseizoen is geen aanrader. Dan - goh - regent het veel en hard. Die periode is van augustus tot en met december. Grote temperatuurverschillen kent Palomino niet echt. Colombia ligt dichtbij de evenaar. Dat betekent dat er geen seizoenen zijn zoals in Nederland. De gemiddelde temperatuur ligt daarom rond de 26 graden, met uitschieters naar ruim boven de 30 graden.

Travelo gebruikt cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Doorgaan

Choose your country