Travelo Travelo

Natuur

Minca

(12)

Waar het uitzicht nooit teleurstelt.

Minca Colombia

In Minca begint het jungle-avontuur

Midden in de Noord-Colombiaanse jungle ligt een pareltje. Niet overal verharde wegen in het dorpje, geen garantie op Wifi, geen pinautomaten. Nog steeds enthousiast? Dan is Minca perfect. Het bergdorpje, met zo’n 800 inwoners, ligt op 650 meter hoogte in de bergen van de Sierra Nevada de Santa Marta, op 15 kilometer afstand van de havenstad Santa Marta. 

Minca is een klein, levendig dorpje vol gekleurde, stenen huisjes met golfplaten op de daken. Op haast iedere hoek hangen lokale bewoners op hun motortjes. Met die moto-taxi’s brengen zij backpackers nog dieper de jungle in - en Minca ligt al midden in het oerwoud. Daarom is het de perfecte uitvalsbasis voor een jungle-avontuur.

De fraaie uitzichten over de bergen, de idyllische watervallen en de wandeltochten dwars door de jungle liggen hier op een steenworp afstand van elkaar. Nou, toegegeven, soms moet er wel flink voor gewandeld worden. Dan komen de motortaxi’s wellicht weer van pas: die rijden er met liefde naar toe. Zo’n ritje kan gedenkwaardig worden, want de locals zijn niet bang om gas te geven. Het is zonder meer de moeite waard, want een uitzicht in de buurt van Minca stelt nooit teleur.

Voor hoe afgelegen Minca ligt, heeft het dorpje (of de omgeving) opmerkelijk veel direct te maken gehad met enkele grote gebeurtenissen in de Colombiaanse geschiedenis. Zo was het gebied lange tijd (en inmiddels al jaren niet meer) in handen van de FARC. En eeuwen geleden leefden in dit gebied indianenstammen, zoals in de hele provincie La Guajira. In de omgeving van Minca wonen nog steeds afstammelingen van de originele bewoners. Die voorouders werden bij de inval van de Spanjaarden verjaagd, maar konden na verloop van tijd hun eigen gebied weer in.

Wandelpaden, watervallen en uitzichten 

Bergschoenen mee! Dit gebied schreeuwt om bewandeld te worden. En dat kan, er zijn genoeg routes, voor gematigde loopliefhebbers en grote fanatiekelingen. Zo eindigt de route naar het Santa Marte-uitzichtspunt met een mooi overzicht van de baai rondom de havenstad. Aan het eind van het pad dat aangegeven is met Los Pinos, drie uur lang bergop (alleen de heenweg), wacht (bij helder weer) uitzicht op de stad Baranquilla en de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Het kan ook minder heftig. Na zo’n 90 minuten banjeren door de jungle is de verkoeling van de Marinka-waterval fijn, of anders de waterval en bijbehorende waterpoel van Pozo Azul op zo’n 45 minuten lopen. Oja, belangrijk, vergeet de verrekijker niet. Tropische vogels, zeldzame bloemen, luiaards of zelfs een aapje zijn zo gespot.

Op zoek naar echt een onvergetelijke wandeltocht? Begin dan aan de tocht naar Ciudad Perdida, de verloren stad. Dat is een meerdaagse wandeltocht echt diep de jungle in. Slapen in de open lucht, onder klamboe’s. Met een groepje van tien op naar de ruïnes van een eeuwenoude stad. Tours (met gids uiteraard) zijn te boeken in Minca.

Het kan ook dichter in de buurt. Een middagje naar het vogelreservaat El Dorado is een interessant. Op de koffieplantage La Victoria leggen de boeren graag uit hoe het leven op een Colombiaanse koffieplantage vroeger was (er staan nog traditionele werktuigen) en wat het nu inhoudt. De dag relaxend doorkomen kan ook, met een fruitontbijt, yoga , zonnen en een beetje zwemmen bijvoorbeeld.

Watervallen, wildlife en uitzichten dus, het handelsmerk van Minca. Eén uitzicht springt daar wel uit: het uitzicht bij het hostel Casa Elemento. Vanaf Minca vertrekken geregeld motortaxi’s de berg op richting het hostel. Misschien een wild, onverhard ritje, maar wat boven wacht is zeldzaam. Omschrijven heeft geen zin. Het uizicht van Casa Elemento is er zo een waarbij niets gezegd hoeft te worden. Staan hoeft zelfs niet eens. Er hangen infinity-hangnetten over het ravijn die, zoals infinity-zwembaden, in het niets lijken te eindigen. Overnachten in het hostel kan uiteraard ook, wees daar vroeg bij want de bedden zijn zeer gewild. Achterover hangen en de horizon van junglebergen afspeuren, meer hoeft even niet hier. 

Slechts 45 minuten met de bus

In Minca voelt het misschien erg afgelegen, door de ongerepte omgeving. Toch ligt het dorp hemelsbreed slechts 15 kilometer bij Santa Marta vandaan. Per bus is het 45 minuten naar Minca. Het kan ook nog sneller met een jeep of moto-taxi. Over een (grotendeels) verharde bergweg omhoog door de jungle. Vroeger wat hobbelig, inmiddels een stuk comfortabeler.

Het korte ritje van Minca naar Casa Elemento kan zeer spectaculair zijn, met een zeer ruig motorritje de berg op. De bestuurder van de motortaxi lijkt weinig te geven om de passagier achterop, maar hij weet wat hij doet. Gewoon meebewegen dus tijdens deze hobbelige moddercross door de jungle. Het uitzicht bovenop is de moeite waard.

Het beste moment om Minca te bezoeken is tijdens het droogteseizoen. Die periode begint eind december en eindigt ergens halverwege mei. Een bezoek tijdens het regenseizoen kan erg nat worden. Zeker in de maanden tussen augustus en december. Wat betreft de warmte maakt het niet veel uit. In Colombia, dat zowat op de evenaar ligt, schommelt de temperatuur altijd rond de 26 graden. In het droogteseizoen zijn uitschieters naar en boven de 30 graden geen zeldzaamheid. En belangrijker, in het droogteseizoen is het minder bewolkt. Dat maakt de uitzichten van Minca nog net even wat mooier.

Travelo gebruikt cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Doorgaan

Choose your country